Het Kunstgemaal

_Z1P4457Het Kunstgemaal opende op 6 april 2014 zijn deuren en heeft als missie om zowel de bewoners van Bronkhorst en omgeving als ook de doelgerichte bezoeker en toevallige passant te verrassen met bescheiden maar hoogwaardige tentoonstellingen en evenementen rond moderne kunst en design.

Historie
Het Kunstgemaal is gevestigd in een voormalige gemaalwoning. Tot begin jaren ‘50 waren de uiterwaarden rond Bronkhorst onbeschermd tegen het wisselende waterpeil van de IJssel. Tot die tijd stond het stadje enkele malen per jaar onder water en bezat elk huis standaard een roeiboot.
Met het aanleggen van de IJsseldijken in 1952 behoorde dit tot de verleden tijd, maar werd Bronkhorst tegelijkertijd afgesneden van het typische rivierenlandschap. Stichting Het Kunstgemaal heeft dit enigszins willen herstellen door de voormalige gemaalwoning op de dijk te herbestemmen als een openbare expositieruimte. De woning, evenals het eigenlijke pompgemaal dat er direct naast staat, is een bescheiden maar zuiver voorbeeld van het Moderne Bouwen. Beide zijn dan ook in 2011 als gemeentelijk monument erkend.

Exposities
In het Kunstgemaal zijn wisselende exposities te zien. Wilt u meer weten over deze exposities? Bezoek dan de website van Het Kunstgemaal.